Publiciteit
Scroll

Wat zijn dat nu eigenlijk, onzichtbare deuren?

2 jaar geleden

Wat onzichtbaar? Hoe, onzichtbaar? En waarom onzichtbaar? Dat alles komen we te weten aan de hand van zes vragen aan twee specialisten ter zake.

Zes vragen aan Jacobs Binnendeuren en ARLU

En die twee specialisten ter zake zijn: Lieselotte Jacobs van Jacobs Binnendeuren uit Ninove, een familiebedrijf met meer dan veertig jaar ervaring in de productie van binnendeuren. En Gert Jooris van ARLU uit Ardooie, het bedrijf dat de aluminium invisidoor kaders, ontwerpt en produceert.


1. De eerste en belangrijkste vraag: wat is een onzichtbare deur?

Gert - Een onzichtbare deur of beter een onzichtbaar deurkader van ARLU bestaat uit een aluminium profiel met onzichtbare scharnieren en een magneetslot. Met zo’n kader ligt je uiteindelijke deur perfect in lijn - en dus zo goed als onzichtbaar, vandaar de benaming - met de wand.

Lieselotte - Wij bieden twee types onzichtbare kaders aan: de invisidoor aluminium profielen van ARLU - wij zijn preferred partners - en de massief houten blokkaders die we in ons atelier maken. De grootste verschillen, naast de materiaalkeuze? Bij een houten blokkader zal je ten eerste altijd een klein accentvoegje zien en ten tweede moeten de kaders geplaatst worden in uitgepleisterde deurgaten. De aluminium profielen van ARLU worden door eerst gezet en dan volledig ingepleisterd door de stukadoor, waardoor de deur in de wand verdwijnt. De deurbladen die in de kaders komen, kies je als klant natuurlijk volledig zelf. Wil je ook helemaal geen beslag meer zien? Dat kan ook: we frezen met plezier een ‘cut out’ handgreep of Noha-slot in het  deurblad.

2. Wat zijn de voordelen?

Lieselotte - Een heel strak, minimalistisch en toch in het oog springend resultaat. Daarnaast heb je de mogelijkheid om plafondhoog te werken, kan je zowel inversief als naar buiten draaiend werken én heb je tal van afwerkingsmogelijkheden.

Gert - Een onzichtbaar deurkader zorgt ervoor dat de deur volledig kan opgaan in een wand. Hierdoor wordt het design van een hedendaags interieur niet gebroken door een traditioneler deurkozijn en zichtbare scharnieren.

3. Wat moet mijn architect doen?

Gert - Bij het toepassen van een onzichtbaar deurkader moeten zowel de schrijnwerker als de stukadoor op voorhand geïnformeerd worden. Simpelweg omdat de afwerking van de wand anders is dan bij een klassieke deur. Voor de structurele opening moet rekening gehouden worden met de inbouwmaten van het deurkader. Al kunnen in de meeste standaardopeningen ook standaard deuren met een onzichtbaar kader toegepast worden.

4. Kan ik ook een massieve deur ‘onzichtbaar’ maken?

Lieselotte - Ja, hoor. Massieve deuren kunnen zowel in invisidoor-kaders als in blokkaders geplaatst worden. Een massieve eiken planchettendeur in een houten blokkader of een invisdoor-kader is daar een prachtig voorbeeld daarvan.

Gert - Een geschilderde deur kan je uiteraard makkelijker onzichtbaar maken, omdat deze mee op kan gaan in de afwerking van de wand. Maar je kan inderdaad ook perfect een massieve of gelakte deur afwerken met een onzichtbaar deurkader. Op die manier gaat het massief eiken deurblad helemaal met de aandacht lopen.

5. Wat moet mijn stukadoor doen?

Lieselotte - Veel hangt af van de keuze van de klant. Inivisidoor kaders worden geplaatst in de ruwbouwopening en worden vervolgens door de stukadoor helemaal ingepleisterd voor een heel cleane, gelijkliggende look. Voor een blokkader moet de deuropening gepleisterd zijn vooraleer we kader en deur plaatsen. We zetten meestal een primer of voorlaklaag op deurblad en kader, de schilder werkt het geheel dan verder af. Een goede stukadoor hebben, is dus voor beide systemen best belangrijk. 

Gert - De stukadoor moet er ook op letten de juiste afwerkingsmaterialen te gebruiken en de stappen te volgen die we meegeven in de afwerkingsvoorschriften. Belangrijk hierbij is vezel versterkte pleister en een papierband te gebruiken om barsten te vermijden en de droogtijden te respecteren.

6. Past een onzichtbare deur in mijn interieur?

Gert - Een onzichtbaar deurkader kan in ieder interieur toegepast worden, al zie je ze in de praktijk natuurlijk meer in strakke, hedendaags en minimalistische woningen dan in een landelijk interieur. Het type deur dat in het kader geplaatst wordt, zal er voor zorgen dat de deur net meer of net minder opvalt in het interieur.

Lieselotte - Over smaken valt niet te twisten, natuurlijk. Het klopt dat vlakke deuren die helemaal in het interieur verdwijnen perfect passen in een strak interieur, maar een massief eiken deur in een eiken blokkader of een invisidoor kader geeft je woning ook een compleet aparte en unieke uitstraling.

Wil je zo'n onzichtbare deur ‘in t’echt zien’? Maak via www.jacobs-deuren.be een afspraak voor een bezoekje aan de toonzaal of spring gewoon eens binnen!

Interesse in onze deuren? Maak een afspraak!

Wenst u meer uitleg over onze aanpak en onze producten? Omwille van de coronamaatregelen werken wij uitsluitend op afspraak.